reklama

Bílý dům prý s Muellerem spolupracuje, „on ale vyšetřuje věci, které se nikdy nestaly", tvrdí Trump. Informaci o návštěvě agentů FBI v domě bývalého šéfa svého volebního štábu Paula Manaforta označil za „velmi překvapivou".

Prezident USA komentoval postupující pátrání po „ruské stopě" v amerických volbách, v němž se angažují čtyři výbory amerického Kongresu a hlavně zvláštní vyšetřovatel Mueller, jehož navzdory prezidentově nevoli jmenovalo ministerstvo spravedlnosti. Šéf Bílého domu označuje hledání údajných kompliců Ruska mezi svými spolupracovníky za hon na čarodějnice.

Na druhou stranu ale dodal, že možnost Muellera vyhodit prý Trumpa „ani nenapadla" – a to i přesto, že podle amerických zákonů může hlava státu takový vydat pokyn. O osudu zvláštního vyšetřovatele se ve Washingtonu začalo silně spekulovat, když prezident zvláštního vyšetřovatele opakovaně kritizoval. Spekulace zesílily, když prezident svou kritiku nedávno rozšířil na ministra spravedlnosti a svého oddaného stoupence Jeffa Sessionse.

Prezident rovněž komentoval dnešní informace o červencové razii FBI v domě Paula Manaforta, bývalého šéfa Trumpovy volební kampaně. Trump dnes prohlásil, že ho postup FBI „velmi překvapil" a bez vysvětlení dodal, že jde o „silný signál". Akce, při níž agenti zabavili dokumenty a další materiál, byla součástí vyšetřování možného zásahu Ruska do loňských amerických prezidentských voleb.