Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin vyhostil americké diplomaty, Trump v tom vidí úspory na platech

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Americká státní pokladna ušetří na platech, prohlásil americký prezident Donald Trump. Reagoval tak na vyhoštění pracovníků diplomatických zastoupení USA v Rusku. Ironicky za to svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi poděkoval.

Na konci července Moskva ohlásila, že USA musí omezit do 1. září svůj personál na velvyslanectví a konzulátech v Rusku o 755 pracovníků. Reagovala tak na nový americký sankční zákon, který omezuje možnosti obchodní spolupráce USA s Ruskem, mimo jiné v klíčové energetické oblasti.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson nedávno oznámil, že Spojené státy na ruské rozhodnutí o vyhoštění zareagují. Stane se tak prý okolo 1. září.

Jak se ale zdá, Trump takové rozhodnutí bere s humorem. „Teď bude kratší výplatní listina," poznamenal. Ruské rozhodnutí kromě amerických diplomatů zasáhne především místní ruské síly, které vypomáhají jako řidiči, kuchaři a v dalších pomocných profesích.

Na velvyslanectví v Moskvě a generálních konzulátech v Petrohradě, Jekatěrinburgu a Vladivostoku pracuje celkem 1210 osob. Jejich počet se má snížit na 455, paritně ke stavu ruských diplomatů v USA.

Témata:  Donald Trump USA Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy