Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní převrat? Senátoři stále jednají o osudu prezidentky Rousseffové

Dilma Rouseffová
Dilma Rouseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília - Brazilští senátoři stále jednají o dočasném sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Řečníci, kteří levicovou političku hájí, hovořili o státním převratu. Její odpůrci naopak argumentují ekonomickou krizí v zemi.

K vystoupení se přihlásilo 71 z 81 senátorů a zatím jich vystoupilo asi 50. Hlasování se očekává mezi 9:00 až 11:00 SELČ.

Podle pravidel je každému ze senátorů povoleno hovořit nejvýše 15 minut. Mnoho z nich se rozhodlo limit využít, a to navzdory napomenutí od předsedy Senátu Renana Calheirose. Jeho návrh, aby řečníci omezili své projevy pouze na pět až deset minut, vyvolal hněv příznivců Rousseffové, kteří tvrdili, že jde o snahu omezit jejich právo na vyjádření svého postoje.

Z těch, kteří prozatím hovořili, se 34 vyslovilo pro žalobu, zbylí, až na jednoho, který se jasně nevyslovil, byli proti.

Podle stanice BBC je senátní schůze mnohem klidnější ve srovnání s rozhodováním, které se 17. dubna odehrálo v dolní komoře. Většina z 513 poslanců hlasovala pro žalobu a mnozí své rozhodnutí zdůvodňovali citovými výlevy, jako "dělám to pro rodinu, pro Boha, pro svou zemi".

Brazílie prožívá nejhlubší recesi za minulých deset let. Míra nezaměstnanosti loni činila devět procent, což bylo dvanáctileté maximum. Aécio Neves, který v roce 2014 prohrál s Rousseffovou v prezidentských volbách, ve svém vystoupení prohlásil: "Populistické vlády jsou vždy fiskálně nezodpovědné. A když padají, používají vždy ten starý argument 'my proti nim'."

"Jsme dnes svědky pokusu převzít moc, který nazývají ústavní žaloba," řekl senátor Telmario Mota. Podle něj je motivem celé záležitosti "msta a nenávist".

Rousseffová je podle šéfa svého štábu Jaquesa Wagnera "rozhořčená nespravedlností páchanou na ní, ale vyčká rozhodnutí senátorů". Je rozhodnutá bojovat do konce.

Před budovou senátu se mezitím střetli demonstranti podporující prezidentku s policií. Zatím není jasné, kdo způsobil krátkou, ale intenzivní konfrontaci mezi oběma stranami. Policie použila při zásahu pepřový sprej. Demonstranti, kteří jsou převážně z feministických skupin, házeli na policisty petardy. Podle záchranářů bylo několik osob odvedeno z oblasti, protože se necítily dobře kvůli pepřovému spreji.

Před budovou Senátu se sešli i odpůrci Rousseffové. Obě skupiny čítaly několik tisíc osob, ale podle AP byly mnohem menší než 17. dubna, kdy se hlasovalo o obžalobě v Poslanecké sněmovně.

Rousseffová, která stojí v čele Brazílie od ledna 2011, čelí obvinění, že před minulými volbami z roku 2014 manipulovala s výsledky státního rozpočtu, aby zamaskovala rostoucí schodek.

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.