Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zbraněmi míří na Pchjongjang. Rusku ani Německu se to nelíbí

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Washington/Moskva - Americký prezident Donald Trump dnes opět pohrozil KLDR vojenským řešením vzájemného sporu, pokud Pchjongjang nebude jednat rozumně. Prohlásil, že USA mají prst na spoušti a jsou připraveny jednat. To se ale nelíbí Rusku ani Německu.

Navázal tím na ostrou rétoriku posledních dnů, během nichž Severní Korea slíbila připravit podrobný plán útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Trump dnes na twitteru uvedl, že by si vůdce KLDR Kim Čong-un měl tento plán rozmyslet. Moskva vyzvala oba státy ke smíru.

"Vojenská řešení jsou nyní zcela ve hře a my máme prst na spoušti, pokud by Severní Korea jednala nerozumně. Doufejme, že si Kim Čong-un zvolí jinou cestu!" napsal dnes šéf Bílého domu.

Spor mezi USA a KLDR se vyhrotil po sérii severokorejských raketových testů. Pchjongjang nedávno pohrozil, že disponuje balistickou střelou schopnou dosáhnout jakéhokoli místa na americkém území. Trump poté přišel se sérií ostrých výroků, v nichž KLDR mimo jiné varoval před "ohnivou zlobou, jakou svět neviděl".

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes varoval před následky možného americko-severokorejského konfliktu. Slovní výpady, které spor doprovázejí, jsou podle něj "za hranou". Země, která je "silnější a moudřejší", by podle šéfa ruské diplomacie měla učinit první krok k řešení krize.

Lavrov prohlásil, že Pchjongjang a Washington by se měly připojit k rusko-čínskému plánu na zmírnění napětí. Jeho součástí je zmrazení severokorejských raketových testů a vyhlášení moratoria na velké americko-jihokorejské vojenské manévry.

Německá kancléřka Angela Merkelová nevidí žádné vojenské řešení sporů kolem Severní Koreje. Na tiskové konferenci v Berlíně dnes také řekla, že eskalace ve vyjadřování politiků je špatnou odpovědí. Upřednostňuje diplomacii.

Situace okolo komunistické KLDR se v posledních dnech vyhrotila poté, co si Pchjongjang a Washington začaly vyhrožovat válkou. Vojenským řešením sporu dnes znovu pohrozil americký prezident Donald Trump pro případ, že Severní Korea nebude jednat rozumně.

"Nevidím žádné vojenské řešení tohoto konfliktu," uvedla německá kancléřka po jednání s vysokým komisařem OSN pro uprchlíky Filippem Grandim a šéfem Mezinárodní organizace pro migraci Williamem Swingem. Podle Merkelové je naopak potřeba vytrvalé diplomatické práce a velmi úzké spolupráce USA, Číny, Jižní Koreje a Japonska. Německo je připraveno na nalezení řešení intenzivně spolupracovat.

Témata:  Donald Trump USA U.S. ARMY Angela Merkelová Severní Korea Německo Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy