Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Preventivní úder proti KLDR? Měli bychom to Trumpovi zakázat zákonem, zní z USA

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Americký demokratický kongresman žádá přerušení parlamentních prázdnin a svolání zvláštní schůze Sněmovny reprezentantů. Ta by měla zabránit možnému preventivnímu úderu USA proti Severní Koreji. Pokud se o klid nepostará prezident, měl by to udělat Kongres, soudí kongresman.

O výzvě demokratického poslance Davida Cicillinea ze státu Rhode Island dnes informovala agentura AP. Cicilline požádal šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana, aby odvolal poslance z prázdnin k jednání, jehož výsledkem by byl zákon zakazující preventivní úder proti KLDR. Poslanci by se prý měli okamžitě sejít, aby prezidentu Donaldu Trumpovi zabránili realizovat jeho hrozby.

Politik navrhuje, aby byl přijat zákon, který by stanovil, že hlava státu nesmí provést preventivní úder bez souhlasu Kongresu. Podle Cicillinea, který je členem zahraničního výboru sněmovny, prezident „napjatou situaci jen zhoršil prohlášením, že USA mají prst na spoušti a zasáhnou proti KLDR s ohnivou zlobou". Tvrdá prezidentova slova prý vystrašila celý svět.

Zmíněné útočné výroky byly součástí slovní přestřelky mezi Washingtonem a Pchjongjangem, kterou vyvolaly jaderné a raketové testy KLDR. Severokorejský režim na militantní prohlášení USA reagoval hrozbou, že provede raketový útok na americký tichomořský ostrov Guam.

Mezi americkými politiky a novináři nepanuje jednotný názor na postup prezidenta vůči KLDR. Část komentátorů šéfa Bílého domu chválí za to, že hovoří řečí, kterou diktátor Kim Čung-un rozumí. Jiní namítají, že Trump agresivní rétorikou vyvolává hrozbu vojenského konfliktu. Ozývají se ale i hlasy, že Pchjongjang bude ve vyzbrojování pokračovat bez ohledu na sílu amerických výhrůžek.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy