Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská vláda obdržela z Helsinek ostrý dopis

Andrzej Duda hovoří v polském parlamentu
Andrzej Duda hovoří v polském parlamentu
Foto: pis.org.pl

Praha/Varšava - Vládě Polské republiky prostřednictvím velvyslanectví Polské republiky v Praze.

Vážená paní premiérko, vážení členové vlády,

Český helsinský výbor (ČHV) je česká nevládní organizace zaměřená na ochranu lidských práv a je členskou organizací AEDH - Evropského sdružení na ochranu lidských práv.

AEDH působí v Bruselu s působností na členské státy Evropské unie. Členskou organizací AEDH je rovněž polské sdružení proti antisemitismu a xenofobii Otwarta Rzeczpospolita - Otevřená republika.

Valná hromada AEDH, jíž se ve dnech 6. až 8. května 2016 účastnili ve Vídni zástupci 24 organizací z celkového počtu 32 členských lig, se věnovala i situaci porušování základních práv ve čtyřech zemích visegrádského uskupení.

V této souvislosti vyjadřuje ČHV znepokojení nad krokem polské vlády, která dne 27. dubna 2016 oznámila, že s účinností od 1. června t.r. ruší svůj poradní orgán - Radu pro záležitosti rasismu, diskriminace a projevy netolerance, které jsou s nimi spojeny.

Situaci v oblasti lidských práv v Polsku sledujeme. Jsme přesvědčeni, že je v zájmu zachování demokratického právního státu, jenž se řídí týmiž zásadami jako ostatní země Evropské unie, aby i v Polsku existovaly mechanismy monitorující projevy rasismu, diskriminace a netolerance. Proto se obracíme na polskou vládu, aby své rozhodnutí zrušit radu, jež to má v působnosti, přehodnotila a aby činnost rady naopak podpořila. Bude to v zájmu jak polské společnosti, tak i čtyř visegrádských zemí a Evropy.

S výrazem úcty

za předsednictvo Českého helsinského výboru Táňa Fischerová, předsedkyně

Témata:  Český helsinský výbor Polsko protext

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy