Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ničivý vítr zasáhl i Polsko, na severu země zemřeli čtyři lidé

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - Čtyři lidé v pátek zemřeli v Polsku po útoku ničivé větrné smršti, která zasáhla sever a jih země. Oznámila to dnes agentura AFP.

V obci Suszek jihozápadně od Gdaňsku vítr vyvrátil mohutný strom, který dopadl na tábor skautů. Dvě děti ve věku 13 a 14 let zahynuly a dalších 20 bylo zraněno.

V nedaleké obci Konarzyny padající strom zabil ženu a v sousední vesnici muže. Silný vítr vyvracel sloupy elektrického vedení, bez proudu bylo na severu a jihu Polska přes půl milionu domácností.

Větrná bouře v Polsku vystřídala příliv tropického vzduchu, kdy se teploty po několik dnů pohybovaly kolem 40 stupňů Celsia. Při vedrech se utopilo či zemřelo na přehřátí organismu téměř 30 lidí.

I Česko zasáhl v pátek a v sobotu prudký vítr. Lidé z Bohuslavic nad Metují, které v pátek odpoledne zasáhla ničivá větrná smršť, se shodují, že při hlavním náporu větru byl slyšet hrozný hukot. Lidé z oken sledovali, jak po zahradách létají kusy střech a běsnící živel vyvrací stromy v zahradách.

V Bohuslavicích jsou stopy ničivého živlu patrné téměř na každém kroku, u mnoha domů jsou hromádky rozbitých tašek, na zahradách leží kusy plechů ze střech a větve. Před obecním úřadem vichr zvedl betonový kryt hlavního uzávěru plynu a rozbil ho na malé kusy. Náporu větru neodolala ani dřevěná autobusová zastávka, vichr dokonce ohýbal dopravní značky.

"Byl to mžik, šlo to ve dvou fázích, na konci vesnice se asi srazila teplá a studená fronta a pak už to frčelo. Jeden ze sousedů říkal, že viděl, jak se na vesnici valí dvě točící turbíny úplně mléčného vzduchu," řekl ČTK Svatoslav Jeník, kterému smršť poškodila část střechy a poničila zahradu.

Témata:  počasí vítr Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy