Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí mezi Tureckem a evropskými státy může vaše domácí politika, vzkazuje Erdogan EU

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Napětí mezi Tureckem a některými evropskými státy, zejména Německem, vyvolala evropská domácí politika. Řekl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Vztahy Ankary s Berlínem se podle něj zlepší po německých parlamentních volbách plánovaných na září. Uvedla to agentura Reuters.

Turecko čelí ostré kritice od loňského pokusu o státní převrat. Ankara pokračuje v rozsáhlých čistkách, které se dotkly celé společnosti - mnoho lidí bylo uvězněno, řada jich přišla o zaměstnání.

"Kritika z Evropy je o její vnitřní politice," řekl Erdogan v projevu, který dnes přednesl v západotureckém městě Isparta a který živě přenášela televize.

"Francie a Rakousko to dělaly už dřív a my teď vidíme, že Německo sleduje tu samou strategii. Věřím, že situace se po volbách zlepší," uvedl Erdogan v souvislosti s volbami, které se budou konat 24. září. Německá kancléřka Angela Merkelová se v nich pokusí získat mandát už pro čtvrté funkční období.

Jednání představitelů Evropské komise s tureckými ministry před dvěma týdny v Bruselu zřejmě přineslo jen málo pro snížení napětí mezi EU a Ankarou, jež vzrostlo kvůli vlně zatýkání obhájců lidských práv, novinářů a dalších lidí v Turecku. Podle médií to vyplývá ze společné tiskové konference účastníků schůzky.

Eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn, který komisi zastupoval společně se šéfkou diplomacie EU Federikou Mogheriniovou, podle AP vyjádřil "velmi silné znepokojení" nad zatýkáním v Turecku.

Na druhé straně turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu, který do Bruselu přijel s ministrem pro EU Ömerem Çelikem, opět hájil tvrdá opatření přijatá vládou po loňském nezdařeném pokusu o vojenský převrat jako součást boje proti terorismu.

Napětí ve vztazích mezi EU a tureckou vládou se znovu zvýšilo v souvislosti s nedávným zatčením německého obhájce lidských práv Petera Steudtnera a zpravodaje německého listu Die Welt Denize Yücela. Ani při dnešním jednání se podle agentury DPA zjevně nepodařilo přimět Ankaru k nějakému ústupku. Oba muži jsou viněni z podpory terorismu.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.