Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Organizace Lékaři bez hranic pozastavila záchranné operace ve Středomoří, bojí se o život

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Řím - Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (MSF) pozastavila záchranné operace v oblasti Středomoří. V této oblasti se snaží migranti z Afriky dostat do Itálie.

Organizace dnes oznámila, že to činí kvůli většímu ohrožení, jemuž jsou její příslušníci vystavení ze strany libyjských pobřežních hlídek. Také si stěžuje na větší obstrukce, kterým čelí i ze strany italských úřadů.

"Pozastavili jsme činnost, protože máme pocit, že ohrožující chování ze strany libyjské pobřežní stráže je velmi vážné. Nemůžeme posílat naše kolegy do nebezpečí," řekl agentuře Reuters šéf italské pobočky Lékařů bez hranic Loris de Filippi.

V posledních čtyřech letech do Itálie dorazilo téměř 600.000 migrantů, většinou z Libye. Tam se až poslední dobou s pomocí peněz Evropské unie formují pobřežní hlídky, které se snaží bránit tomu, aby se přistěhovalci vydávali s pomocí převaděčů na nafukovacích člunech na moře. Při překonávání Středozemního moře už v oblasti zahynulo více než 13.000 lidí.

Témata:  Lékaři bez hranic uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy