reklama

Město není černobílé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nabízí i velké množství zábavy a zajímavostí, vyčuhující ze světa paragrafů a vyhlášek. Ročně navštíví metropoli v průměru patnáct miliónů turistů. To není málo, že? 

Jako první jsou na řadě památky a až poté zábava. Vše důležité najdete na Mallu. Washingtonský The Mall je středem města, které přesně rozřezává z východu na západ jako čepel nože. Začíná u Lincolnova památníku, kopíruje vodní nádrž zvanou Reflecting Pool , aby uprostřed své více než tříkilometrové cesty potkal špičatý Washington Monument.

Dle zákona nesmí ve městě vyrůst žádná vyšší budova, a tak může turisty bolet za krkem při pohledu na tento obelisk vysoký 169 metrů. Z jeho vrcholu je za krásného počasí vidět vše podstatné: historické centrum, Bílý dům, památníky prezidentů Lincolna a Jeffersona, pětiúhelníkovou budovu Pentagonu, Arlingtonský národní hřbitov a konečně i dva sousední státy – Virginii a Maryland.

Dále je v této oblasti roztroušeno i třináct muzejních budov Smithsonova institutu. Část z nich si udržuje vznosnou bílou barvu, zbytek svítí červení vypálených cihel.

Washingtonův monument je často označován jako velký bílý obelisk. Při slavnostním otevření byl se svými 169 metry nejvyšší stavbou světa. Předběhla ho až Eiffelova věž v Paříži.

Pokud patříte mezi milovníky moderního umění či obdivovatele fauny, flóry nebo techniky, ani vy nepřijdete zkrátka. Unikátní je například budova Národního muzea letectví a kosmonautiky, kde je vidět snad vše od balónů a vzducholodí přes kluzák bratří Wrightů, letadlo Charlese Lindberga, se kterým pokořil Atlantik, až po velitelský modul Apolla 11.

Na konci zelené promenády se nachází budova Kapitolu. Uvnitř sídlí Sněmovna Reprezentantů a Kongres USA. Celá budova zdáli připomíná gigantický svatební dort, za kterým jako laciné malé zákusky vykukují budovy Nejvyššího soudu a Knihovny Kongresu. V jejích zdech se ukrývá neuvěřitelných 95 miliónů knih a historických dokumentů.

A až obhlédnete veškeré zajímavosti, které město skýtá (a že jich není málo), můžete se soustředit na noční život. Malý kousek od centra Washingtonu leží čtvrť zvaná Georgetown- Jedná se o nejstarší úsek hlavního města. Uvidíte malé kamenné domky, stavěné velmi blízko sebe, úzké a křivolaké chodníky připomínající Evropu. Jsou zde ale nejvyhlášenější restaurace, divadla a bary.

A tak, i když se může zdát hlavní město na první pohled až nudné, opak je pravdou. Nudu zde nehledejte. Týden bude na prohlídku města málo!