reklama

Zničení IS by podle Kissingera mohlo vést ke vzniku „íránského radikálního impéria". Bývalý diplomat naznačil, že jakmile budou džihádisté poraženi a Írán obsadí osvobozené území, mohla by vzniknout nová mocná říše.

Kissinger (94) také mluví o komplikacích, které vznikají v konfliktech na Středním východě. „Za těchto okolností již tradiční pojetí, že nepřátelé tvého nepřítele mohou být považováni za tvé přátele, neplatí. Na současném Blízkém východě může nepřítel tvého nepřítele být také tvým nepřítelem. Blízký východ ovlivňuje svět nestálostí svých ideologií stejně jako specifickými událostmi,“ napsal v článku pro server CapX.

„Válka vnějšího světa s IS může sloužit jako ilustrace. Většina nezainteresovaných zemí - včetně šíitského Íránu a předních sunnitských států - souhlasí s tím, že je třeba IS zničit. Ale která entita má zdědit jeho území? Koalice sunnitů? Nebo skupiny pod vlivem Íránu?“ táže se.

„Odpověď je těžko postižitelná, protože Rusko a země NATO podporují opoziční frakce. Pokud bude území IS obsazeno iránskými revolučními gardami nebo šíitskými silami vycvičenými a řízenými Íránem, výsledkem by mohl být územní pás z Teheránu do Bejrútu, který by mohl znamenat vznik íránské radikální říše," dodal Kissinger.

Není to poprvé, kdy Kissinger na problém upozorňuje Minulý rok bývalý harvardský profesor řekl, že největší výzvou, které čelí Blízký východ, je „potenciální nadvláda" Íránu.