Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijský prezident Buhari se léčil v Británii, teď je ale už připraven na návrat domů

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Londýn - Nigerijský prezident Muhammadu Buhari se po léčbě v Británii cítí zdráv a je připraven vrátit se domů. Čeká už jenom na povolení lékařů.

Informoval v sobotu zpravodajský server BBC. Vzhledem k tomu, že od začátku roku strávil Buhari více času v Británii než v Nigérii, začaly se objevovat pochybnosti, zda je schopen funkci zastávat. Důvod léčby nebyl zveřejněn.

Letos je to už podruhé, co Buhari do Británie kvůli léčbě odcestoval. Tentokrát zmizel z očí veřejnosti zhruba na 80 dní. Po dobu nepřítomnosti jej zastupoval viceprezident Yemi Osinbajo.

"Mám pocit, že bych mohl jet domů, rozhodující slovo ale mají lékaři," uvedl Buhari. "Naučil jsem se teď poslouchat, místo aby ostatní poslouchali mě," dodal. Řekl, také, že jeho zdravotní stav se "ohromně zlepšil".

Na fotografii, kterou zveřejnila prezidentská kancelář, stojí čtyřiasedmdesátiletý Buhari ve slunečních brýlích venku, usmívá a v ruce drží přání s nápisem Brzy se uzdrav.

Jaké zdravotní problémy nigerijského prezidenta trápí, nebylo nikdy zveřejněno. Když se Buhari vydal na léčbu do Londýna loni v červnu poprvé, jeho kancelář uvedla, že je to kvůli vleklé ušní infekci. Jeho hlavní oponent v prezidentských volbách v roce 2015 tvrdil, že Buhari má rakovinu prostaty, což jeho protikandidát popřel.

Témata:  Nigérie Muhammadu Buhari Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.