Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový personální šéf Bílého domu Kelly dělá pořádek, vadí mu Bannon

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Nový personální šéf Bílého domu John Kelly se snaží udělat pořádek mezi personálem prezidentského týmu a zvláštní pozornost věnuje hlavnímu stratégovi Stevu Bannonovi.

Napsal to dnes washingtonský server Politico. Bannon se údajně dostal do izolace, podle některých amerických médií jsou jeho dny v Bílém domě zřejmě sečteny.

Kelly, jehož Trump do funkce jmenoval koncem července, se snaží jasně vymezit pravomoci jednotlivých úředníků a poradců a posílit kontrolu nad plněním úkolů. Vadí mu, že řada z nich nemá jasně vymezené funkce, že dochází k osobním sporům a pracovní agendu jednotlivých sekcí nikdo nekontroluje, uvádí Politico.

Pod drobnohledem je hlavně Bannon, bývalý šéf ultrakonzervativního serveru Breitbart News, jemuž Trump svěřil funkci hlavního stratéga. Kelly zjistil, že Bannon má k dispozici neúměrně rozsáhlý štáb, ale nemá prakticky žádné specifické povinnosti. O jeho osudu údajně Kelly jednal s prezidentovým zetěm a poradcem Jaredem Kushnerem, který je Bannonův odpůrce.

Washingtonský zpravodajský server Axios dnes napsal, že Bannonův post je v ohrožení. Prezident má prý podezření, že vinou Bannona z Bílého domu unikají informace, což Trump opakovaně důrazně kritizuje. Hlavní stratég se údajně stará spíš o prosazování vlastní osoby, než o program hlavy státu.

Témata:  John Kelly Bílý dům USA Steve Bannon USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy