reklama

Informovala o tom agentura AFP. Írán tak částečně reaguje na nové sankce, které na něj v červenci uvalily Spojené státy právě kvůli jeho balistickému programu.

"Američané by měli vědět, že to je pouze první krok," řekl předseda parlamentu Alí Larídžání. Schválené opatření má podle něj Teheránu pomoci "čelit terorismu i neuvážené a impulzivní politice, kterou v regionu vykonávají Spojené státy".

Pro návrh hlasovalo 240 poslanců, jeden se zdržel. Podle íránské státní agentury IRNA bylo na zasedání přítomno 247 zákonodárců.

"Spojené státy jsou hluboce znepokojeny zhoubnými aktivitami Íránu na Blízkém východě, jež podvracejí stabilitu, bezpečnost a prosperitu tohoto regionu," uvedla mluvčí americké diplomacie Heather Nauertová. "(Írán) bez ustání podporuje teroristické organizace jako je Hizballáh, Hamas a palestinský Islámský džihád, které ohrožují Izrael a stabilitu Blízkého východu," řekla.

Teherán v roce 2015 podepsal dohodu o omezení svého jaderného programu se šesti mocnostmi - Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem. Úmluva předpokládala, že Írán omezí program obohacování uranu výměnou za zrušení hospodářských sankcí.