Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilská prezidentka Rousseffová musí odstoupit. Čeká jí žaloba?

Dilma Rousseffová
Dilma Rousseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília - Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová bude muset dočasně odstoupit. Debata sice ještě neskončila, 41 z 81 senátorů ale už oznámilo, že bude hlasovat pro ústavní žalobu na hlavu státu.

K vystoupení v horní komoře se přihlásilo 71 senátorů a z těch, kteří už se vyslovili, 41 oznámilo, že bude hlasovat pro zahájení impeachmentu.

S tímto výsledkem se počítalo předem. Dalším krokem je 180denní období, během kterého bude senát pod vedením předsedy nejvyššího soudu posuzovat oprávněnost žaloby. Rousseffová bude úřadu definitivně zbavena, pokud se pro žalobu vysloví aspoň dvě třetiny senátorů.

Ve funkci prezidentku nahradí viceprezident Michel Temer. Rousseffová má dnes v 15:00 SELČ ještě vystoupit s projevem, předtím než opustí prezidentský palác. Její stoupenci ze Strany pracujících (PT) svolali k paláci manifestaci s mottem Nepřijmeme nelegitimní vládu. Temer má k Brazilcům promluvit po prezidentce. V prezidentském paláci panuje podle agentury AFP pohřební atmosféra, mnoho zaměstnanců si hledá jinou práci, protože pro Temera pracovat nechtějí.

Rousseffová se považuje za oběť "státního převratu" zosnovaného Temerem. Jeho Strana brazilského demokratického hnutí (PMDB) totiž koncem března vystoupila z vládní koalice a zvýšila tím pravděpodobnost, že se podaří Rousseffovou sesadit. Temer sice může Brazílii vést až do konce nynějšího prezidentského mandátu v roce 2018, ale je velmi nepopulární. V případě, že by se nyní konaly volby, podpořilo by ho jen dvě procenta lidí. Navíc mu stejně jako Roussseffové hrozí ústavní žaloba, a to ze stejného důvodu.

Témata:  Brazílie Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy