reklama

Kdo by dnes nevěděl, kdo je Kim Čong-un. Šílený diktátor, který čas od času zahrozí zničením celého světa. Málokdo ale ví, že současný vůdce Severní Koree v mládí navštěvoval švýcarskou školu. Jak tedy dnes jeden z nejděsivějších diktátorů na světě vyrůstal? 

Kim se narodil Ko Young-Heeové, která byla ženou bývalého diktátora Kim Čong-Ila. Spolu měli i Kim Čong Chula a Kim Jo-čong, což jsou Kimovi sourozenci. Dodnes není jasný základní údaj z Kimova životopisu - kdy se vlastně narodil? Oficiálně se uvádí, že se tak stalo 8. ledna 1982, mnozí se ale domnívají, že datum je naschvál posunuté. A to z jednoduchého důvodu. Rok 1982 totiž znamenal sedmdesáté výročí od narození velkého Kim Ir sena a 40 let od narození Kim Čong-ila. Americké ministerstvo financí uvádí jako oficiální datum narození diktátora až rok 1984. Ještě v té době zemi vedl Kim Ir sen, jeho dědicem byl Kim Čong-il. 

Mladý Kim Čong-un byl vyslán na studia do dalekého Švýcarska. Tam navštěvoval mezinárodní anglickou jazykovou školu nedaleko Bernu. Žáci ho vnímali jako "Pak Una", jež byl synem zaměstnance severokorejské ambasády. Bývalí spolužáci ho popsali jako "tichého studenta", který trávil většinu času doma. Podle britského The Independent  měl ale i smysl pro humor. "Byl legrační," vzpomíná jeho spolužák Marco Imhof pro bulvární deník The Mirror. "Měl smysl pro humor, se všemi vycházel dobře, i s těmi, kteří pocházeli ze zemí, které Severní Korea vnímala jako nepřátelské," uvedla jeho další bývalá spolužačka pro německý deník Welt am Sonntag. Dodala, že ve škole se o politice nemluvilo. 

Během jeho studií ve Švýcarsku měl prý celý svůj pokoj oblepený svým idolem. Tím byl basketbalista Michael Jordan. Ačkoliv Kim Čong-un trpěl nadváhou, byl celkem obstojným hráčem basketbalu. "Byl až zuřivě soutěživým hráčem, velmi výbušným," řekla pro The Mirror jeho spolužačka Nikola Kovacevicová. "Neuměl prohrávat, vítězství pro něj bylo velmi důležité," dodal Marco Imhof. 

Lídr země, kde většina populace hladoví, si prý v mládí zamiloval tenisky značky Nike. Po dokončení studia ve Švýcarsku se vrátil do KLDR, kde nastoupil na vojenskou školu. Šlo o vojenskou univerzitu Kim Ir sena, kterou navštěvoval i jeho starší bratr. Údajně pak spolu navštěvovali i otcovi inspekce mezi jednotlivé armádní složky. 

Z Kima byl podle BBC nejprve čtyřhvězdičkový generál, místopředseda Ústřední vojenské komise Strany práce a člen ústředního výboru. Otec Kim Čong-il zemřel v prosinci 2011 a mladičký Kim Čong-un měl zcela nezkušený převzít vládu nad národem čítajícím 25 milionů občanů. 

V době nástupu k moci do mladého vůdce vkládali běžní Severokorejci velké naděje. Považovali ho za mladší verzi "Velkého vůdce Kim Ir sena". Je pravda, že co do vzhledu si mladý Kim opravdu byl podobný se svým dědečkem. Podle britského Independent kolují zvěsti, že Kim podstoupil plastickou operaci, aby svému dědovi byl podobný. Korejská média drby označila za "špinavosti odpadlických médií".  

Kim Čong-il zemřel na následky infarktu, mladý Kim rázem zdědil čtvrtou největší armádu na světě a s ní i jaderný arzenál a absolutní kontrolu nad KLDR. Moc převzal i navzdory tomu, že jeho bratr byl starší. Podle jejich otce byl ale "zženštilý a slabý". Jeho další bratr Kim Čong-nam měl sice být nástupcem,předpokládá se ale, že poté, co se v roce 2001 na falešný pas pokusil vycestovat do Japonska na návštěvu Disneylandu, Kim Čong-il jeho možné nástupnictví přehodnotil. Kim Čong-un se tak v roce 2011 stal nejmladším vůdce státu na světě. 

Od té doby se Kim s ničím moc nemaže. V roce 2013 se postaral o smrt svého strýce a jeho rodiny, údajně se bál jakékoliv vzpoury či atentátu z jejich strany. Bratra odstranil letos v únoru, pomohly mu k tomu severokorejské tajné služby. Teď by Kim rád odstranil z mapy americký tichomořský ostrov Guam...