Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý šéf MI5 nemá dobré zprávy: Islámské teroristické útoky nám budou hrozit alespoň 30 let

Terorismus
Terorismus
Foto: news.com

Londýn – Británie by se měla připravit na to, že hrozba islamistických útoků bude pokračovat nejméně dalších třicet let. Pro BBC Radio 4 Today to uvedl bývalý šéf MI5 Jonathan Evans.

Evans uvedl, že rozsah hrozby je „kritický" a že jde o „generační problém". Spojené království podle jeho slov musí „vytrvat“, aby jej porazilo. „Jsme v tom nejméně 20 let. Můj odhad je, že se tím budeme zabývat i za dalších 20 let,“ varuje.

„Myslím, že je to skutečně generační problém. Myslím, že budeme čelit dvaceti až třiceti letům teroristické hrozby, a proto musíme vytrvat,“ tvrdí někdejší šéf MI5.

Na konci května vládní zdroje uvedly, že v Británii se nachází nejméně 23 tisíc džihádistů, přičemž 500 z nich je předmětem aktivních vyšetřování vedených právě britskou tajnou službou MI5.

Od roku 2013 se v Británii uskutečnilo 19 pokusů o útok a také několik úspěšných atentátů, při kterých umírali lidé – včetně útoků u Westminsteru, na London Bridge a v Manchesteru.

„Není pochyb o tom, že stále čelíme vážné teroristické hrozbě, ale myslím si, že je také důležité vše zasadit do dlouhodobého kontextu, protože už od 90. let jsme měli problémy s islamistickými teroristy,“ připomněl.

„Během tohoto období hrozba přišla a odešla, ale základní hrozba pokračovala. Od roku 2013 se objevilo 19 pokusů o útoky, které byly zmařeny, a dokonce i po útoku na Westminsteru bylo oznámeno, že bylo zmařeno šest dalších atentátů, takže je to trvalý stav pohotovosti,“ varuje Evans.

V roce 2015 byla zveřejněna zpráva, že muslimská populace v Anglii a Walesu se za deset let téměř zdvojnásobila a značná část podporuje radikální názory. Dvacet sedm procent britských muslimů  dotazovaných v roce 2015 uvedlo, že sympatizují s útočníky na Charlie Hebdo - francouzský satirický časopis, který zveřejnil karikatury muslimského proroka Muhammeda.

Témata:  terorismus Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy