reklama

Indická média v minulých dnech informovala, že vysoký počet úmrtí částečně způsobil nedostatek lékařského kyslíku. Představitelé nemocnice to ale popřeli a uvedli, že příčinou úmrtí byla encefalitida a v některých případech poporodní komplikace.

Média tvrdí, že soukromý dodavatel z nemocnice odvezl své vybavení kvůli nezaplaceným účtům za jeho zapůjčení, proto nemocnice neměla dost kyslíku pro lékařské zákroky. Nemocnice to však odmítla a sdělila, že si dodávky zajistila odjinud. Vedení státu Uttarpradéš přesto v sobotu rozhodlo, že ředitel nemocnice Radžív Misra už nemůže funkci dál vykonávat.

V širším kontextu lidé přikládají vinu hinduistické Indické lidové straně (BJP), která vede federální i uttarpradéšskou vládu.

Nezaplacené dodávky lékařského kyslíku se staly jádrem sporů mezi nemocnicí a vládou státu Uttarpradéš. Propuštěný ředitel v sobotu obvinil představitele státu, že na jeho žádosti o finance nereagovali.

"Napsal jsem jim nejméně tři dopisy," řekl v sobotu Misra televizním reportérům. Připomněl, že na problém upozornil v diskusi během jedné videokonference.