Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extrémní počasí v Evropě pokračuje, bouře v Polsku zabíjely

Silná bouřka udeřila v západních Čechách
Silná bouřka udeřila v západních Čechách
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín/Lisabon - Evropu o víkendu potrápilo extrémní počasí. Zatímco v jižní a západní Evropě vyvolala horka na mnoha místech požáry. Do některých částí střední a východní Evropy dorazily bouře.

Ty například v Polsku připravily o život pět lidí, včetně dvou dospívajících dívek. Na francouzském ostrově Korsika bojovali hasiči s lesními požáry, zničeno bylo nejméně 1800 hektarů a v pátek bylo preventivně evakuováno 880 lidí, včetně turistů ze dvou kempů.

Lesní požáry pustošily také Portugalsko, kde bylo v sobotu během 24 hodin zaznamenáno rekordních 270 různých požárů. V zemi je množství eukalyptů, které se používají v papírenském průmyslu a jejich dřevo snadno hoří. Parlament v červnu rozhodl omezit pěstování těchto stromů, když v červnu při požárech zahynulo 64 lidí. Desítky požárů zaznamenalo i Řecko, velký požár vzplanul o víkendu na ostrově Zakynthos. Požárům pomáhá teplo a horký, suchý vítr.

Severní část Itálie se potýkala s bouřemi a špatným počasím, zatímco na jihu pokračovala vedra, kvůli nimž střední a jižní Itálie trpí nedostatkem vody.

Při bouřích v Polsku zahynulo pět lidí a dalších 45 jich bylo zraněno, včetně šesti hasičů, kteří se podíleli na záchraně lidí a odstranění následků nepříznivého počasí. Bouře přerušila dodávky elektřiny pro zhruba půl milionu domácností, dnes bylo bez proudu ještě asi 96.000 domácností. Na některých místech byla přerušena železniční doprava.

Témata:  počasí EU Polsko bouřky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.