reklama

Všechny argumentují tím, že jejich lodní posádky čelí většímu ohrožení ze strany libyjských pobřežních hlídek. Také si stěžují na větší obstrukce, kterým čelí i ze strany italských úřadů.

Organizace Save the Children oznámila, že její loď Vos Hestia nevypluje z přístavu na Maltě, dokud nedostane od libyjských úřadů ujištění o bezpečnosti. Podle ní se libyjské úřady snaží rozšířit působnost svých pobřežních hlídek z 12 námořních mil na 70 (z 22 na 130 kilometrů) od pevniny.

Šéf italské pobočky Lékařů bez hranic Loris de Filippi v sobotu také hovořil o "ohrožujícím chování" ze strany libyjské pobřežní stráže. "Nemůžeme posílat naše kolegy do nebezpečí," upozornil.

V posledních čtyřech letech do Itálie dorazilo téměř 600.000 migrantů, většinou z Libye. Tam se až poslední dobou s pomocí peněz Evropské unie formují pobřežní hlídky, které se snaží bránit tomu, aby se přistěhovalci vydávali s pomocí převaděčů na nafukovacích člunech na moře. Při překonávání Středozemního moře už v oblasti zahynulo více než 13.000 lidí.