reklama

Násilnosti odmítla řada amerických politiků, včetně dcery prezidenta Donalda Trumpa Ivanky. Svou reakci na události vyjasnil i Bílý dům, který zpočátku čelil kritice za to, že výslovně neodmítl chování bělošských extremistů.

Stovky ultrapravicových extremistů s hořícími pochodněmi se nejprve střetly v univerzitním areálu kvůli sporu o vlajku s konfederačním křížem, kterou kritici označují za symbol rasismu a otrokářství. Bitku rozehnala policie slzným plynem.

Při incidentu, kdy auto najelo do davu, zemřela dvaatřicetiletá žena, zatímco 19 dalších lidí bylo zraněno, z toho pět těžce. Starosta města Mike Signer událost označil za teroristický útok. Řidič James Alex Fields čelí obvinění mimo jiné z vraždy druhého stupně.

FBI v rámci vyšetřování případu analyzuje všechna fakta a nevylučuje, že dvacetiletý Fields může být obviněn i z porušení federálních zákonů. Tam by mohlo spadat i obvinění z terorismu.

Fields najel do skupiny lidí, kteří protestovali proti přítomnosti stoupenců bělošské nadvlády. Autem usmrtil Heather Heyerovou. Podle starosty Signera se pachatel dopustil teroristického útoku s použitím auta jako zbraně. Fieldsova matka Samantha Bloomová agentuře AP řekla, že věděla, že se její syn chystá na demonstraci, netušila prý ale, že jde o shromáždění bělošských extremistů. Myslela si, že to bude akce namířená proti Trumpovi.

Guvernér Virginie Terry McAuliffe bělošské extremisty obvinil, že jen předstírají vlastenectví. Upozornil je, že pro ně v jeho státě není místo. "Nejste tu vítáni," zdůraznil.