Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Najetí auta do protestujících v Charlottesville vyšetřuje FBI. Bílý dům se hájí

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington/Charlottesville (USA) - Sobotní incident, při němž v Charlottesville v americkém státě Virginie najelo auto do davu lidí, vyšetřuje FBI. Ve městě vypukly nepokoje vyprovokované shromážděním bělošských extremistů.

Násilnosti odmítla řada amerických politiků, včetně dcery prezidenta Donalda Trumpa Ivanky. Svou reakci na události vyjasnil i Bílý dům, který zpočátku čelil kritice za to, že výslovně neodmítl chování bělošských extremistů.

Stovky ultrapravicových extremistů s hořícími pochodněmi se nejprve střetly v univerzitním areálu kvůli sporu o vlajku s konfederačním křížem, kterou kritici označují za symbol rasismu a otrokářství. Bitku rozehnala policie slzným plynem.

Při incidentu, kdy auto najelo do davu, zemřela dvaatřicetiletá žena, zatímco 19 dalších lidí bylo zraněno, z toho pět těžce. Starosta města Mike Signer událost označil za teroristický útok. Řidič James Alex Fields čelí obvinění mimo jiné z vraždy druhého stupně.

FBI v rámci vyšetřování případu analyzuje všechna fakta a nevylučuje, že dvacetiletý Fields může být obviněn i z porušení federálních zákonů. Tam by mohlo spadat i obvinění z terorismu.

Fields najel do skupiny lidí, kteří protestovali proti přítomnosti stoupenců bělošské nadvlády. Autem usmrtil Heather Heyerovou. Podle starosty Signera se pachatel dopustil teroristického útoku s použitím auta jako zbraně. Fieldsova matka Samantha Bloomová agentuře AP řekla, že věděla, že se její syn chystá na demonstraci, netušila prý ale, že jde o shromáždění bělošských extremistů. Myslela si, že to bude akce namířená proti Trumpovi.

Guvernér Virginie Terry McAuliffe bělošské extremisty obvinil, že jen předstírají vlastenectví. Upozornil je, že pro ně v jeho státě není místo. "Nejste tu vítáni," zdůraznil.

Témata:  USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Bílý dům USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.