Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovy hrozby? Venezuelská opozice odmítla možnost vojenské intervence

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Americký prezident Donald Trump v pátek nevyloučil vojenskou intervenci ve Venezuele s cílem vyřešit tamější politickou krizi. Jeho slova popudila venezuelskou opozici stojící proti režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura.

Skupina 30 opozičních stran v komuniké odsoudila použití síly či pohrůžku, že bude použita, a to ze strany jakéhokoli státu proti Venezuele.

Trumpovy výroky označily za nepřijatelné také mnohé státy Latinské Ameriky, které ale jinak kritizují Madurův režim. "Trumpova hrozba je proti zásadám Organizace spojených národů," uvedlo Peru. Mexiko a Kolumbie se připojily vlastními prohlášeními v podobném duchu.

Spojené státy nedávno uvalily sankce na zhruba tři desítky venezuelských činitelů, včetně Madura. Tamní režim Washington kritizuje také za zatýkání opozičních lídrů a za brutální potlačování protivládních demonstrací.

Témata:  Venezuela Donald Trump USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.