Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovy hrozby? Venezuelská opozice odmítla možnost vojenské intervence

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Americký prezident Donald Trump v pátek nevyloučil vojenskou intervenci ve Venezuele s cílem vyřešit tamější politickou krizi. Jeho slova popudila venezuelskou opozici stojící proti režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura.

Skupina 30 opozičních stran v komuniké odsoudila použití síly či pohrůžku, že bude použita, a to ze strany jakéhokoli státu proti Venezuele.

Trumpovy výroky označily za nepřijatelné také mnohé státy Latinské Ameriky, které ale jinak kritizují Madurův režim. "Trumpova hrozba je proti zásadám Organizace spojených národů," uvedlo Peru. Mexiko a Kolumbie se připojily vlastními prohlášeními v podobném duchu.

Spojené státy nedávno uvalily sankce na zhruba tři desítky venezuelských činitelů, včetně Madura. Tamní režim Washington kritizuje také za zatýkání opozičních lídrů a za brutální potlačování protivládních demonstrací.

Témata:  Venezuela Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy