Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak je možné, že Kimův režim přežívá? Deník analyzuje problematickou situaci

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

NÁZOR - Nikdo, kdo chápe závažnost raketové a jaderné hrozby Severní Koreje, nemůže popřít význam jednomyslného hlasování patnáctičlenné Rady bezpečnosti OSN, zahrnující Čínu, Rusko i Spojené státy, ohledně dalšího souboru sankcí proti KLDR, již osmého za posledních jedenáct let, konstatuje editorial serveru Washington Post. Prestižní americký deník v něm uvedené hlasování označuje za povzbudivé, ale připomíná, že strategie pro jaderné odzbrojení Pchjongjangu zatím zůstává v nedohlednu.

Riziko ničivé války trvá

Hlasování Rady bezpečnosti odráží podle washingtonského deníku širší mezinárodní obavy, které dosáhly nové úrovně poté, co KLDR ve dnech 4. a 28. července otestovala balistické rakety schopné zasáhnout Spojené státy.

Vlivní server uvedené hlasování velmi vítá, ale připomíná, že přesunout se od obav k efektivní akci bylo dlouhou dobu tou těžší částí a na tom se nic nemění. "Každá vojenská možnost nese riziko vyvolání ničivé války a změna režimu, která by byla nejlepším řešením pro dlouho trpící severokorejský lid, se nezdá jako aktuální," shrnuje Washington Post.

Zbývá tedy nějaká kombinace přesvědčování, vyjednávání a nátlaku, píše prestižní deník. Dodává, že jejím adresátem je ale agresivní vůdce země, která v průběhu desetiletí opakovaně vyjednávala se špatnými úmysly, což úkol rozhodně nečiní lehčím.

Poslední vlna sankcí zakazuje Severní Koreji zahraniční nákup, prodej a přesun uhlí, železa, železné rudy, mořských plodů, olova a olovné rudy a mimo jiné se snaží omezit i práci Severokorejců v zahraničí, shrnuje editorial. Poukazuje, že podle některých odhadů by plně prosazované sankce snížily roční zahraniční příjmy KLDR o miliardu dolarů (zhruba 22,5 miliardy korun, pozn. redaktora), tedy o třetinu.

"Sankce jsou však tupým nástrojem a může trvat dlouho, než se projeví jejich efekt," varuje vlivný server. Připomíná, že sankce byly na KLDR poprvé uvaleny po testu jaderné zbraně v roce 2006 a výrazně rozšířeny o deset let později, ale zatím neměly hmatatelný dopad.

Washington Post si pokládá otázku, proč tomu tak je. Odpovídá, že prosazování sankcí bývalo selektivní a často nedůsledné. Odkazuje na poslední zprávu Andrey Bergerové, expertky britského think tanku Royal United Services Institute, podle níž jsou sankce proti Pchjongjangu "domem bez základů". "Tvrzení u stolu Rady bezpečnosti OSN, že sankce jsou nejtvrdší, co kdy byly, může být pravdivé na papíře, ale v praxi je fikcí," cituje editorial odbornici.

Kimovi zatím horko není

Problémem je, že KLDR využívá nelegální dodavatelské sítě, jednotlivé státy neuplatňují sankce v plné míře a firmy ze soukromého sektoru je navíc často dokážou obcházet, ztotožňuje se Washington Post se závěry Bergerové. "Tyto díry umožňují Severní Koreji pokračovat v nelegálních aktivitách," cituje vlivný server její slova. Dodává, že Rada bezpečnosti OSN zatím nevyvinula celkové úsilí, které by zadusilo veškerou ekonomickou aktivitu umožňující režimu Kim Čong-una nadále fungovat.

Zdá se, že americký prezident Donald Trump si nebezpečí plynoucí z expandujícího severokorejského raketového a jaderného programu uvědomuje, poukazuje vlivný deník. Zdůrazňuje však, že není jasné, jak chce šéf Bílého domu postupovat, ponecháme-li stranou jeho na Čínu útočící tweety.

Čínská role v řešení je podle washingtonského serveru významná, ale nikoliv výsadní. "Jde o ten typ bezpečnostního problému, který vyžaduje obratnou diplomacii a budování spojenectví - což není silná stránka současné (Trumpovy) administrativy, alespoň zatím," uvádí editorial.

Nové sankce označuje vlivný deník za nezbytný a potenciálně užitečný první tah, pokládá však otázku, jaké další kroky přimějí bojovného severokorejského vůdce k dojednání věrohodné dohody, která by zastavila jeho jaderný a raketový program. "Zatím jsme neviděli ucelenou strategii. A ani Kimovi zatím není horko," shrnuje Washington Post.

Témata:  Severní Korea OSN (Organizace spojených národů) Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy