Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moc IS oslabuje? Boje pokračují hladce, ale má to háček

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Washington – Teroristická skupina Islámský stát (IS) stále patří k největším teroristickým hrozbám současnosti. Boj proti této skupině probíhá jak vojensky, tak například i ekonomicky. Americký oficiální server Voice of America informuje, že tyto snahy pokračují dobře, ale nikoliv ideálně.

Server s odkazem na Daniela Glasera, asistenta amerického ministra financí, uvádí, že snahy USA podkopat jmění a přísun nových financí do IS pokračují dobře, ale zatím se úplnému úspěchu neblíží.

„IS finančně utrpěl a je tomu tak z velké části díky snahám nás a naší koalice," uvedl Glaser. Největší pokrok se podle serveru odehrál v oblasti těžby ropy. Jejím prodejem IS v jednu dobu vydělával odhadem až 500 milionů amerických dolarů ročně.

Podle Úřadu terorismu a finančního zpravodajství se tato částka nyní snížila na polovinu – 250 milionů dolarů ročně. Je tomu tak podle něj díky náletům koalice, operacím proti pašerákům a poklesu globálních cen ropy.

Člen americké zpravodajské služby, který si přál zůstat v anonymitě, pak serveru sdělil, že se IS rozhodně kvůli neustálým náletům na svou ropnou infrastrukturu a finanční rezervy v Iráku a Sýrii „cítí pod tlakem".

„IS je v mnoha ohledech – pracovní síle, nových rekrutech a operačním prostoru – ve svém zatím nejslabším bodě," dodal.

Glaser ale varuje před přehnaným optimismem a uvádí, že IS má stále přístup ke značným finančním rezervám. IS je navíc podle něj stále schopen jen na daních v rámci svého území každý rok vybrat asi 360 milionů dolarů ročně.

Témata:  Islámský stát terorismus USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy