Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU ve sporu s Tureckem: Bezvízové podmínky jsou podle ministra splněny

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Štrasburk/Ankara - Turecko odmítá tvrzení, že nesplňuje všech 72 podmínek pro zrušení vízové povinnosti. Další kroky Ankary budou v souladu s instrukcemi prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, sdělil turecký ministr pro evropské záležitosti Volkan Bozkir, který je na návštěvě v Evropském parlamentu ve Štrasburku.

"Turecko splňuje všech 72 podmínek Evropské unie pro zavedení bezvízového styku mezi oběma stranami," řekl dnes v turecké televizi Bozkir. Podle něj by tak bylo nepřijatelné a nespravedlivé, kdyby Brusel odložil zrušení víz.

Bozkirovy výroky o plnění kritérií jsou ale v rozporu s názorem EU, podle níž zůstává otevřených ještě pět kapitol: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony. Původně měli Turci do schengenského prostoru bez kontrol vnitřních hranic cestovat na 90 dní bez víza už od konce června.

Evropská komise před několika dny podmínečně doporučila zavedení bezvízového styku, ale řada poslanců Evropského parlamentu během debaty ve středu dala jednoznačně najevo, že s tím nesouhlasí.

Zarážející je i Bozkirův výrok ohledně Erdogana, protože i za zahraniční politiku je odpovědna vláda, jejímž premiérem je stále ještě Ahmet Davutoglu, přičemž prezident podle platné turecké ústavy má spíše ceremoniální pravomoci. Davutoglu před týdnem oznámil, že funkci ještě v tomto měsíci opustí se zvolením nového šéfa vládní strany AKP. Nikdo v EU, ani v Turecku nepochybuje o tom, že je to výsledek neshod s Erdoganem, který je neformálně stále mužem číslo jedna na turecké mocenské pyramidě.

Témata:  Turecko EU víza

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy