Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva a Peking chtějí v OSN prosadit řešení severokorejské krize

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Peking/Moskva - Ministři zahraničí Ruska a Číny Sergej Lavrov a Wang I dnes telefonicky hovořili o severokorejské krizi. Návrh řešení, který chtějí prosadit na půdě Rady bezpečnosti OSN, vyzývá KLDR k zastavení raketových testů a USA k odvolání plánovaného vojenského cvičení.

Lavrov a Wang podle ruské tiskové agentury TASS vyzvali Pchjongjang a Washington, aby upustily od hrozeb použití síly. "Potvrdili nepřípustnost vojenských dobrodružství a výhrůžek, bez ohledu na původce. Pokusy o silové řešení regionálních problémů jsou nepřípustné," stojí ve zprávě.

Rusko a Čína se zatím bez úspěchu snaží prosadit diskusi o svém plánu na řešení krize, jehož podstatou je zdrženlivost obou znesvářených stran.

Spojené státy by měly pozastavit uspořádání pravidelných vojenských manévrů s jihokorejskou armádou, které se mají konat koncem srpna. KLDR má podle rusko-čínského návrhu zastavit raketové testy.

RB OSN počátkem měsíce schválila nové tvrdé sankce proti KLDR, které mají být trestem za dva testy mezikontinentálních balistických raket. K sankcím se připojilo i Rusko a Čína.

Témata:  Severní Korea Čína Sergej Lavrov Rusko OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy