Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při sesuvu v Sieře Leone zemřely tři stovky lidí, dalších 600 osob se pohřešuje

Sesuv půdy, ilustrační foto
Sesuv půdy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Freetown - Po sesuvu půdy v Sieře Leone se pohřešuje 600 lidí. Bilance obětí tak podle Červeného zřejmě poroste. Místní úřady uvedly, že se po pondělním sesuvu půdy u Freetownu záchranářům podařilo vyprostit těla více než 300 lidí.

Bahno po silném dešti zavalilo nebo strhlo stovky domů a chatrčí ve slumech v okolí Freetownu, který má oficiálně asi milion obyvatel. Nejvíce sesuvy postihly předměstí Regent. O střechu nad hlavou podle odhadů přišlo kolem tří tisíc lidí.

"Máme nyní 270 těl, která připravujeme na pohřeb," uvedl starosta Freetownu Sam Gibson. Hromadný pohřeb, který se uskuteční ještě dnes, podle agentury Reuters uvolní místa v přeplněných márnicích. Lze totiž očekávat, že se záchranářům podaří najít ještě desítky mrtvých.

"Nikdy jsem nic podobného neviděl... Řeka bahna najednou zavalila celé komunity a úplně je smetla. Bojujeme s časem, dalšími záplavami a nebezpečím, že se začnou šířit nemoci," uvedl programový vedoucí Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce Abdul Nasir s tím, že sesuv postihl asi 900 lidí.

Podle zdroje ze sierraleonského ministerstva zdravotnictví, který dnes citovala agentura DPA, by mohla bilance obětí přesáhnout dokonce hranici pěti set.

Témata:  Sierra Leone sesuv půdy povodně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy