Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Města v USA po rasovém násilí v Charlottesvillu hromadně ničí jižanské pomníky

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington – Americké média informují o tom, že rasové násilí v americkém Charlottesvillu, jehož bezprostřední příčinou byl spor kolem konfederačních symbolů, vyvolalo v USA spěšnou likvidaci památek odkazujících na éru jižanského rasismu a otrokářství.

Konfederační vlajka a sochy konfederačních vojevůdců, kteří v občanské válce 1861-1865 bojovali za autonomii vůči centrální vládě, z jihu USA hromadně mizí. První vlnu likvidace konfederačního odkazu přinesl před dvěma lety krvavý incident v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde střelec zabil devět černochů.

Podle listu The Miami Herald se teď situace opakuje. Ve floridském Gainesvillu dělníci odstranili sochu konfederačního vojáka, naložila ji na náklaďák a potichu odvezla. Starostka města Lauren Poeová prohlásila, že lidé by „neměli oslavovat události z dějin, které jsou svědectvím o americkém prvotním hříchu".

Jižanské symboly se dnes rozhodla z města odstranit starostka Baltimoru Catherine Pughová. Sochy. Původně měly býtpřevezeny na místní hřbitov, městská rada je nakonec nařídila zničit. Stejný osud postihne i jižanský památník v texaském San Antoniu. V severokarolinském Durhamu dnes za jásotu místních padla socha konfederačního vojáka na mítinku svolaném na protest proti rasistům.

Ve floridském Jacksonvillu dnes nařídila šéfka městské rady Anna Broscheová inventuru jižanských pomníků, která má být předehrou jejich likvidace. Starosta Lexingtonu Jim Gray oznámil odstranění soch konfederačních generálů Johna Breckinridge a Johna Hunta Morgana, které stojí před budovou soudu. Před občanskou válkou to bylo místo pro dražby otroků. Další plány na likvidaci soch a památníků podle amerického tisku hlásí Memphis, Nashville a další města.

Víkendový incident v Charlottesvillu, kde bělošský rasista autem zabil ženu a dalších dvacet osob zranil, americké politiky a místní zastupitele podle médií vyděsil. Několik radnic vydalo prohlášení oznamující záměr s konfederačními symboly skoncovat. V USA dnes podle úředních zpráv takových symbolů přežívá 1500. Nejde jen o sochy a prapory, ale i vyhlášené místní svátky nebo názvy obcí, škol a parků.

Památníky konfederačním vojákům lze nalézt ve 24 amerických státech, uvedl server Politico. Nejde přitom jen o státy na jihu USA, na severu země je jich 24 a dalších 21 ve státech, které za války Severu proti Jihu neexistovaly.

Témata:  USA rasismus

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy