Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zradil a opustil bělochy? Vůdci amerických rasistických spolků nešetří kritikou

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

New York - Vůdci amerických rasistických spolků a neonacistických webů dnes vyjádřili zklamání a opovržení nad pondělními slovy Donalda Trumpa, jimiž prezident odsoudil víkendové rasistické nepokoje ve virginském Charlottesvillu.

Šéf Bílého domu sice v první reakci na násilnosti hovořil o odpovědnosti „mnoha stran", po silném tlaku médií a politiků ale výslovně kritizoval rasisty a neonacisty.

Richard Spencer, hlavní americký hlasatel nadřazenosti bílé rasy, označil prezidentovo prohlášení za „nudný nesmysl". Spencer, který je tvůrcem termínu „alternativní pravice" označujícího neonacisty, rasisty a členy Ku Klux Klanu, se sám nepokojů v Charlottesvillu zúčastnil. Odpovědnost za následky, mezi nimiž je i smrt mladé protirasistické demonstrantky, podle Spencera nese místní radnice a policie, které nedokázaly zjednat pořádek.

Neonacistický web nazvaný Occidental Dissent k Trumpovým slovům dodal, že „prezident bělochy opustil". Alternativní pravice ho prý už nemůže podporovat. „Čeho se Donald Trump dopustil, je neodpustitelná zrada jeho stoupenců," uvedl web.

Jiný neonacistický web Daily Stormer ústy svého zakladatele Andrewa Anglina odbyl Trumpův odsudek slovy "dětinský nesmysl".

Někdejší šéf Ku Klux Klanu David Duke se v Charlottesvillu do peotestů zapojil. Ve videoklipu pak reagoval relativně nejmírněji. „Prezidente Trumpe, nemyslete si proboha, že takové věci musíte říkat. Neprospívá vám to," prohlásil. "Problém je v tom, že jste v obklíčení. Znáte ty lidi. Baží po vašem skalpu, chtějí vás ukřižovat," řekl Duke.

Témata:  Donald Trump USA Ku-Klux-Klan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy