Bern - Švýcarský maloobchodní řetězec Coop bude prodávat ve formě polotovarů hamburgery a masové kuličky z moučných červů. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dlouhodobě podporuje konzumaci hmyzu jako dobrého zdroje bílkovin.
Švýcarsko prodej potravin obsahujících určité druhy hmyzu povolilo letos na jaře. Neobvyklé produkty budou zatím k dostání v sedmi pobočkách, mimo jiné v Curychu, Basileji, Bernu či Ženevě. Postupně se bude ale počet prodejních míst zvyšovat. Do konce roku chce Coop rozšířit svou nabídku i o další hmyzí výrobky.
Plátek na přípravu hamburgeru, který bude do obchodů dodávat specializovaná firma Essento, bude kromě rozemletých moučných červů obsahovat také rýži, mrkev, celer, pórek a oregano. Hmyzí kuličky se budou skládat kromě červů také z cizrny, cibule a česneku a dochucené budou koriandrem.
Podle spoluzakladatele firmy Essento Christiana Bärtsche má hmyz obrovský kulinářský potenciál, neboť je plný živin a jeho konzumace přispívá k udržitelnému rozvoji.
Už nyní hmyz denně pojídají odhadem více než dvě miliardy lidí, zejména v Asii, Africe a Jižní Americe.
Související
11. března 2024 9:58
2. dubna 2023 14:55
21. prosince 2022 13:40
7. září 2022 19:40
28. srpna 2022 17:21
4. července 2022 13:04