Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nahradí hmyz hovězí? Švýcarský řetězec začne prodávat hmyzí hamburgery

Hamburger, ilustrační fotografie
Hamburger, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bern - Švýcarský maloobchodní řetězec Coop bude prodávat ve formě polotovarů hamburgery a masové kuličky z moučných červů. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dlouhodobě podporuje konzumaci hmyzu jako dobrého zdroje bílkovin.

Švýcarsko prodej potravin obsahujících určité druhy hmyzu povolilo letos na jaře. Neobvyklé produkty budou zatím k dostání v sedmi pobočkách, mimo jiné v Curychu, Basileji, Bernu či Ženevě. Postupně se bude ale počet prodejních míst zvyšovat. Do konce roku chce Coop rozšířit svou nabídku i o další hmyzí výrobky.

Plátek na přípravu hamburgeru, který bude do obchodů dodávat specializovaná firma Essento, bude kromě rozemletých moučných červů obsahovat také rýži, mrkev, celer, pórek a oregano. Hmyzí kuličky se budou skládat kromě červů také z cizrny, cibule a česneku a dochucené budou koriandrem.

Podle spoluzakladatele firmy Essento Christiana Bärtsche má hmyz obrovský kulinářský potenciál, neboť je plný živin a jeho konzumace přispívá k udržitelnému rozvoji.

Už nyní hmyz denně pojídají odhadem více než dvě miliardy lidí, zejména v Asii, Africe a Jižní Americe.

Témata:  Švýcarsko hmyz potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.