Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co by způsobila jaderná válka? Nové záběry odhalují kruté následky

Test atomové bomby
Test atomové bomby
Foto: Pixabay

Americký vývojář, vědec z oblasti médií a expert na  na vizualizaci dat Neil Halloran vytvořil čtrnáctiminutový film, který ukazuje, jak by vypadala jaderná válka a kolik obětí by si nasazení jaderných zbraní vyžádalo.

Internetový dokument o jaderné válce (a míru) dostal název The Shadow Peace. Snímek propojuje reálné video s interaktivními animacemi. Film začíná představením demografických údajů. Počítá například, kolik lidí se narodilo a zemřelo na Zemi za celou historii lidstva, včetně obou světových válek.

Aby mohl Halloran určit počet potenciálních oběti jaderné války, použil k výpočtu počet obětí, které si vyžádalo shození jaderných pum shozených na japonská města Hirošima a Nagasaki, počet a kapacitu jaderných bojových hlavic USA, Ruska a dalších zemí vlastnících jaderné zbraně.

Podle jeho odhadu na Zemi v případě jaderných útoků zahyne v prvních třech týdnech asi 500 milionů lidí. Množství lidí, kteří nezemřou přímo při bombardování, ale na choroby z ozáření, hlad a změnu klimatu na planetě, ale autor odhadnout nedokázal. Sám autor říká, že kvůli nukleární země prostě není možné spočítat mrtvé. 

Tvůrce grafiky také říká, že nemůže poskytnout snadné odpovědi na to, jak nejlépe čelit výzvám pojeným s jadernými zbraněmi, zejména v případě Severní Koreje. Věří ale, že jeho nejnovější video je dobrý způsob, jak ilustrovat šílenství používání jaderných zbraní.

Halloran peníze na své filmy vybírá prostřednictvím crowfundingové stránky Patreon. Na ní vysvětluje, že považuje za velice důležité „příběh založený na datech rozvíjet novými způsoby a statistické informace vyjádřit emocemi“.

Témata:  jaderné zbraně válka zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy