Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci zmutovali mravence. Změnili tím jejich chování

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Mravenci jsou jedni z nejspolečenštějších tvorů na Zemi. Organizují se ve skupinách, každý jedinec má své specifické úkoly jako je hledání potravy, obrana před predátory, budování tunelů a tak dál. Aby to mohlo fungovat je zapotřebí obrovské množství koordinace a komunikace. Co se ale stane, když o tuto možnost komunikace mravenci přijdou?

Vědci Rockefellerovy univerzity v New Yorku zkoumali evoluční kořeny tohoto pozoruhodného mravenčího systému. Cílem bylo zjistit, zda by mohlo být chování mravence geneticky změněno. Tak vznikli první geneticky modifikovaní mravenci,

Vědci upravili gen nezbytný pro snímání feromonů, které mravenci používají ke komunikaci. Výsledek způsobil závažné nedostatky ve společenském chování mravenců a jejich schopnosti přežít v kolonii, což jsou klíčové aspekty společenské evoluce. Zároveň tím demonstrovali proveditelnost a užitečnost úpravy genomu u mravenců.

„Bylo dobře známo, že mravenčí komunikace probíhá prostřednictvím feromonů, ale teď už víme, jak jsou tyto feromony vnímány," říká Daniel Kronauer, vedoucí laboratoře sociálního vývoje a chování. „Způsob interakce mravenců se zásadně liší od interakce samotářských organismů a díky těmto poznatkům jsme se dozvěděli více o genetické evoluci, která umožnila mravencům vytvářet strukturované společnosti,“ cituje slova vědce server Science Daily.

Vědci u mravenců odstranili gen zvaný orco, který se podílí na fungování čichu. To podle serveru Fox News způsobilo, že zmutovaní mravenci ztratili asi 90 procent svého čichu, V důsledku toho se změnil se také tvar jejich mozků a jejich chování – kladli například málo vajec, vyhýbali se duelům tykadly a bezcílně bloudili.

Vědci dále chtějí zkoumat rozdělení práce a neobvyklou dlouhověkost, která je zakódována ve feromonech královny. Většina pracovníků žije po dobu sedmi měsíců, ale ti, kteří se stávají „pseudokrálovnou", mohou žít až čtyři roky - což je jako by se lidé místo 87 let dožívali 550 let.

Témata:  hmyz vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy