Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínská policie zabila při razii dalších 26 lidí

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Při dalším zátahu v rámci kontroverzní války proti drogám, kterou loni vyhlásil filipínský prezident Rodrigo Duterte, bylo v noci na dnešek zabito 26 lidí. Razie se uskutečnila v Manile.

V úterý filipínští policisté usmrtili při podobné akci v provincii Bulacan 32 lidí, což byl podle tiskových agentur největší počet obětí protidrogových razií během jednoho dne. Policisté tvrdí, že jednají v sebeobraně. Podezřelí překupníci a uživatelé drog bývají podle nich ozbrojení a kladou odpor.

Policie uvádí, že při protidrogových operacích bylo od loňského léta zabito přes 3400 lidí. Více než 1800 dalších lidí prý usmrtili neidentifikovaní zabijáci při incidentech souvisejících s obchodováním s drogami. Na 5700 dalších násilných smrtí je podle policie předmětem vyšetřování.

Zatím není jasné, z jakého důvodu policie tento týden vystupňovala své protidrogové akce. Duterte ve středu prohlásil, že je dobře, že v Bulacanu bylo zabito 32 zločinců. "Zabíjejme 32 každý den. Možná tím zmírníme problémy, které trápí tuto zemi," uvedl.

Kampaň vyvolala kritiky Západu i mezinárodních humanitárních organizací, které upozorňují na mimosoudní zabíjení, jehož obětí se stávají převážně drobní překupníci. Duterte naopak aktivisty kritizuje. Podle něj by policisté měli členy organizací pro lidská práva zastřelit, pokud by bránili ve výkonu spravedlnosti.

Témata:  Filipíny drogy Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy