reklama

Trump se postavil na stranu zastánců zachování odkazu představitelů Konfederace hájící otroctví. "Jsem smutný, když vidím, jak je historie a kultura naší skvělé země ničena odstraňováním našich krásných soch a památníků. Historii nemůžete změnit, ale poučit se z ní," napsal prezident na twitteru.

"Robert E. Lee, Stonewall Jackson - kdo bude další, Washington, Jefferson? Jak pošetilé!" pokračoval Trump v dnešním twitterovém prohlášení, když naznačil, že by někteří aktivisté mohli chtít odstranit po představitelích Konfederace i pomníky zakladatelů USA, neboť byli majiteli otroků.

Právě odstraňování sochy jižanského generála Roberta Leeho z parku ve městě Charlottesville se v sobotu stalo důvodem pro uspořádání demonstrace několika skupin americké krajní pravice, mezi nimiž byli i neonacisté vybavení nacistickými symboly a vykřikující nenávistná hesla.

Po nájezdu auta řízeného bělošským radikálem do účastníků protidemonstrace uspořádané odpůrci rasismu zemřela mladá obhájkyně práv menšin a 19 lidí bylo zraněno.