Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN žádá o pomoc Ugandě, nezvládá nápor běženců z Jižního Súdánu

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Kampala - Už přes jeden milion běženců uniklo z Jižního Súdánu do sousední Ugandy, většinu tvoří ženy a děti. OSN žádá mezinárodní společenství, aby poskytlo Ugandě další finanční prostředky na pomoc uprchlíkům.

O situaci informoval zpravodajský web BBC. Podle odhadů OSN je letos na pomoc jihosúdánským uprchlíkům v Ugandě zapotřebí 674 milionů dolarů (zhruba 15 miliard Kč). Zatím se však podařilo vybrat pouze pětinu této částky. Nedostatek prostředků má negativní dopad na zásobování potravin, dostupnost léků a na školství. Děti uprchlíků se tak často například ocitají ve třídách, kde je více než 200 žáků. 

Jižní Súdán je zmítán válkou od svého založení v roce 2011. Země se ocitla v občanské válce v roce 2013, když se prezident Salva Kiir, pocházející z etnické skupiny Dinka, rozešel s viceprezidentem Riekou Macharem, který patří k Nuerům. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici dohody o příměří, boje v zemi ale pokračují.

Konflikt spojený s etnických násilím vyvolal nejhorší uprchlickou krizi v Africe od genocidy ve Rwandě v roce 1994. Loni v prosinci OSN varovala, že etnické násilí v Jižním Súdánu může vyústit v genocidu. V důsledku nepokojů přišly o život desítky tisíc lidí. Loni Uganda přijala nejvíce uprchlíků ze všech zemí světa.

Témata:  Uganda OSN (Organizace spojených národů) Jižní Súdán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy