Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec erotickým pomůckám? Z EU přichází vlna nelibosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brusel/Londýn - Lidé, kteří mají zálibu v erotických pomůckách a svůdném spodním prádle, by se měli vybavit do zásoby. Evropské unii se totiž některé sexuální hračky nelíbí a chystá jejich zákaz.

České, potažmo evropské ložnice možná brzy zchudnou. Evropské unii se totiž podle zahraničních serverů nelíbí používání erotických hraček a spodního prádla a chystá se je zakázat. Důvodem jsou nebezpečné chemikálie, které mohou lidem přivodit více sexuálních problémů než rozkoše.

Sexuální hračky a dokonce i oblečení může podle Bruselu obsahovat nebezpečnou sloučeninu, která zůsobuje neplodnost. Podle Evropské komise jde o ftaláty, které se nacházejí i v jiných předmětech. Pokud jejich zákaz projde, cena těchto pomůcek zřejmě rapidně vzroste, protože ftaláty budou muset být nahrazeny jinými látkami, ty jsou ovšem mnohem dražší. Možné zvýšení ceny potvrzuje například plastový průmysl Velké Británie, jehož zástupci se snaží lobovat proti chystanému zákazu.

Elizabeth Nolan Brownová z ženského časopisu Bustle.com potvrdila, že sexuální hračky vyrobené z gumy, vinylu nebo PVC obvykle ftaláty skutečně obsahují. Radí zákazníkům, aby před koupí pečlivě zkontrolovali, jestli je na obalu daného výrobku uveden seznam použitých materiálů. "Pokud není, řiďte se jednoduchým pravidlem: V případě, že je hračka gumová nebo ohebná, je pravděpodobné, že k jejímu změkčení byly použity právě ftaláty," dodává.

V roce 2015 se předmětem celoevropského varování stalo přes 2 000 nebezpečných výrobků. Nejčastěji byla chemická rizika zaznamenána u výrobků typu módní bižuterie obsahující škodlivé těžké kovy jako nikl a olovo a hračky obsahující ftaláty. Ty jsou podle expertů spojeny s nepříznivými zdravotními účinky.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti vztahy láska

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy