Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská policie zatkla podezřelého z útoku v Barceloně

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona – Podle barcelonské policie je z útoku v Las Ramblas podezřelý muž jménem Driss Oukabir. Kdo to je a co o něm zatím víme?

Policie označila Oukabira za možného útočníka, který na barcelonském bulváru autem najel do davu lidí. Podle úřadů si útok vyžádal nejméně 13 mrtvých a 50 zraněných. Mnoho z nich je ve vážném stavu, je proto možné, že se bilance obětí ještě změní.

Oukabir má podle serveru The Telegraph zhruba 28 let. Žil ve městě Ripoll, asi 75 kilometrů od Barcelony. Novináři také vypátrali facebookovou stránku, která Oukabir zřejmě patří. Podle ní se narodil ve druhém největším francouzském městě Marseille.

Některá média však uvádějí, že se Oukabir narodil v Maroku a že má španělský pas. V Marseille ale prý nějakou dobu skutečně žil. 

Před pouhými dvěma dny se na zmíněném facebookovém profilu objevila fotku Oukabir pod slunečníkem na pláži, zřejmě v Barceloně. Jeho stránka byla bezprostředně po útoku zaplavena rozzlobenými zprávami a výhrůžkami od lidí z celého světa, pak byla odpojena, uvádí britský The Mirror. 

Policie uvedla, že právě on si pronajal bílou dodávku, která najela do davu lidí v centru jednoho z největších španělských měst. Auto bylo pronajato ve městě  Santa Perpetua de la Mogada.

Pas Oukabira byl podle médií objeven přímo v dodávce, která posloužila jako vražedná zbraň. Není ale jasné, jestli auto opravdu řídil, ani to, jakou roli v celém útoku hrál.

Témata:  teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí Driss Oukabir policie Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy