Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina se zbavila všech soch Lenina, byly prý bezcenné

Socha V.I. Lenina
Socha V.I. Lenina
Foto: Pixabay

Kyjev - Šéf ukrajinského Ústavu paměti národa Vladimir Vjatrovič prohlásil, že všechny sochy bolševického vůdce Vladimira Uljanova-Lenina byly na území Ukrajiny již odstraněny. Většina z nich byla prý historicky i finančně bezcenná, čekala je proto likvidace.

"Demontováno bylo 2389 památníků, z nich 1320 byly sochy Lenina. Podle našich informací ve městech, které jsou na území kontrolovaném ukrajinskou vládou, není jediná jeho socha. Je možné, že některé zůstaly na vesnicích nebo soukromých pozemcích. Jde o to, že jejich počet se nikdy neregistroval, demontovat je proto můžeme jen, když je najdeme," uvedl Vjatrovič v rozhovoru pro ukrajinský server Liga.Novosti.

"Část (soch) je uložena a bude vystavena v muzeu. Doufám, že na konci letošního roku se nám podaří otevřít muzeum v Kyjevě... Půjde o muzeum monumentální propagandy SSSR," dodal.

Proces dekomunizace je podle Vjatroviče v celé zemi víceméně dokončen. Celkem bylo přejmenováno 52.000 ulic a 987 sídelních míst, z toho 32 měst, která se jmenovala podle sovětských státních činitelů.

Témata:  Ukrajina Vladimír Iljič Lenin sochy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.