reklama

Lavrov podle serveru trvá na tom, aby se ze všeho nejdříve přijal „zákon ohledně speciálního statutu Donbasu" a takzvané „amnestii" pro tamější bojovníky. Uvedl, že je problém pořádání místních voleb v Donbasu s tímto zákonem pevně spojen.

Lavrov se navíc podle serveru domnívá, že při vyjednávání nedošlo k žádnému pokroku, protože se jedná o problémy, které by měly být řešeny v rámci „přímého dialogu mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem".

Ruský ministr zahraničí pak nesouhlasí ani s plánem Ukrajiny na hostování zahraniční ozbrojené mise, která by zde v den voleb měla zajistit bezpečnost. Lavrov také znovu zdůraznil, že se Rusko nijak neúčastní na konfliktu na východě Ukrajiny.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin ale podle serveru po jednání v Berlíně uvedl, že problém voleb vyřešen nebyl „kvůli pozici Ruska, kvůli ruské neochotě a zdráhání se souhlasit s principy voleb, které by byly založeny na ukrajinské ústavě a standardech OSCE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě).

Tyto principy, které například zahrnují volný přístup ukrajinským médiím nebo účast ukrajinských politických stran v těchto volbách, by podle něj vůbec neměly být předmětem diskuze.