Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace na Ukrajině? Lavrov má jasno

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Kyjev/Moskva – O situaci na Ukrajině znovu bezúspěšně jednala takzvaná Normandská čtyřka, tedy ministři zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov má ale podle ukrajinského zpravodajského serveru Ukraine Today o situaci jasno.

Lavrov podle serveru trvá na tom, aby se ze všeho nejdříve přijal „zákon ohledně speciálního statutu Donbasu" a takzvané „amnestii" pro tamější bojovníky. Uvedl, že je problém pořádání místních voleb v Donbasu s tímto zákonem pevně spojen.

Lavrov se navíc podle serveru domnívá, že při vyjednávání nedošlo k žádnému pokroku, protože se jedná o problémy, které by měly být řešeny v rámci „přímého dialogu mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem".

Ruský ministr zahraničí pak nesouhlasí ani s plánem Ukrajiny na hostování zahraniční ozbrojené mise, která by zde v den voleb měla zajistit bezpečnost. Lavrov také znovu zdůraznil, že se Rusko nijak neúčastní na konfliktu na východě Ukrajiny.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin ale podle serveru po jednání v Berlíně uvedl, že problém voleb vyřešen nebyl „kvůli pozici Ruska, kvůli ruské neochotě a zdráhání se souhlasit s principy voleb, které by byly založeny na ukrajinské ústavě a standardech OSCE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě).

Tyto principy, které například zahrnují volný přístup ukrajinským médiím nebo účast ukrajinských politických stran v těchto volbách, by podle něj vůbec neměly být předmětem diskuze.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.