Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme pevné hranice, není třeba obav, ubezpečuje Trump Američany

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy jsou připraveny na jakékoli potíže. Jejich hranice jsou totiž pevné. V reakci na teroristický útok v Barceloně to uvedl prezident USA Donald Trump.

"Ministerstvo vnitřní bezpečnosti a policie jsou v pohotovosti a pečlivě sledují jakékoli náznaky potíží," napsal prezident. "Naše hranice jsou pevnější než kdykoli dřív!" zdůraznil.

V dalším tweetu obvinil "obstrukční" politiku demokratů, kteří prý zdržují soudy a ztěžují zajištění bezpečnosti země.

Trump už ve čtvrtek barcelonský útok odsoudil a nabídl pomoc. "Buďte pevní a silní, máme vás rádi," vzkázal do Španělska.

Den po nejkrvavějším teroristickém útoku ve Španělsku za posledních třináct let pátrá španělská policie po řidiči dodávky, která v Barceloně zabila 13 lidí a stovku dalších zranila. Podle policie jím je patrně sedmnáctiletý Maročan Moussa Oukabir, který v minulosti psal o přání "zabíjet bezvěrce".

Policisté v noci zastřelili pět útočníků, kteří ve městě Cambrils nedaleko katalánské metropole najížděli do lidí a zabili jednu ženu. Obě akce mají podle úřadů spojitost. Tisíce Španělů v poledne uctily památku obětí minutou ticha a teroristům vzkázaly, že se jich nebojí.

Po čtvrtečním útoku v Barceloně, k němuž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, zůstává v kritickém stavu v nemocnicích 16 osob a panují obavy, že počet mrtvých se může zvýšit. Mezi oběťmi byli dosud identifikováni tři Španělé, dva Italové a Belgičanka; tři německé oběti uváděné španělskými médii Berlín zatím nepotvrdil.

Zraněni byli podle úřadů občané 34 zemí, mezi nimi 26 Francouzů a 13 Němců. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli čeští občané, doporučilo však turistům pro cesty do Španělska zvýšenou opatrnost.

Témata:  USA Donald Trump terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.