Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrá kritika Erdogana: Dokud nesplní podmínky, bezvízový styk nebude

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Zrušit víza Turkům, aniž by byly splněny všechny podmínky, nepřipadá v úvahu, zaznělo dnes ve Spolkovém sněmu. Zástupci německých vládních stran také odsoudili ostrá vyjádření tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na adresu EU.

Tureckého prezidenta kritizovala vládní sociální demokracie (SPD). "Erdoganovo chování nás všechny popuzuje. Prezident ale není celé Turecko," řekl poslanec Uli Grötsch, který vyzval k trpělivosti s Ankarou, která podle něj hraje důležitou roli při řešení migrační krize.

"Musíme Turecku jasně vzkázat, že musí splnit požadované podmínky. Nebude mít žádné výhody proti jiným zájemcům o bezvízový styk, jako jsou třeba Ukrajina a Gruzie, které v některých kapitolách pokročily dál než Turecko," řekl poslanec Stephan Mayer z konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Odsoudil také Erdoganovy výroky o tom, že pokud EU neumožní Turkům bezvízové cestování, Ankara pošle do Evropy další běžence. Podle něj je v zájmu Turecka, aby migrační dohoda fungovala. "Turecko v posledních měsících dostalo na úroveň mrazu své vztahy s Izraelem a s Ruskem, zhoršily se jeho vztahy s USA. Potřebuje, aby Evropa zůstala jeho partnerem," řekl Mayer.

Levice odsoudila dohodu EU s Tureckem jako celek. "Děláme tady dohodu s režimem, který porušuje všechny základní evropské hodnoty. Sám Erdogan patří mezi důvody, proč lidé do Evropy utíkají," řekl poslanec Jan Korte.

Témata:  Německo Turecko víza

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy