Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libanon si posvítí na islamisty, na hranici se Sýrií jich jsou stovky

Libanon
Libanon
Foto: Pixabay

Bejrút - Libanonská armáda dnes zahájila ofenzivu proti Islámskému státu (IS). Soustřeďuje se na oblast na severovýchodě země u hranice se Sýrií, kde se údajně ukrývají stovky džihádistů.

Libanonští vojáci na islamisty útočí raketami, dělostřeleckou palbou a z vrtulníků u vesnice Rás Baalbek. Podle agentury Reuters je to poslední část libanonsko-syrské hranice, která je pod kontrolou povstalců.

Šíitské hnutí Hizballáh, které podporuje Írán a které je v Libanonu vládní stranou, zase dnes sdělilo, že se na hranici se Sýrií zapojilo do operace společně se syrskou armádou proti IS. Tato operace se odehrává na syrském území.

Sýrské vládní síly podporované íránskými milicemi a ruským letectvem obsadily letos většinu území v centrální provincii Homs, která byla dosud v rukou IS. Většinu provincie ovšem tvoří poušť. Nyní armáda vede ofenzívu směrem k městu Dajr az-Zaur, který je s Rakkou posledním opěrným bodem IS v Sýrii. Bojovníci IS mají pod kontrolou takřka celou provincii Dajr az-Zaur, k níž na východě přiléhá Irák. 

Před dobytím je Rakka, kterou již z poloviny obsadily jednotky arabsko-kurdské koalice (SDF), kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

Ze Sýrie kvůli bojům od roku 2011 odešlo na pět milionů lidí. Většina z nich zůstala v okolních zemích, v Libanonu jsou jich více než dva miliony.

Témata:  Libanon Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.