Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neonacisté si připomněli výročí úmrtí Rodolfa Hesse, do Berlína měli přijet i extremisté z Česka

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Na manifestaci v berlínské čtvrti Špandavě (Spandau) se dnes sešli neonacisté, aby si připomněli výročí úmrtí Rudolfa Hesse. Podle listu Potsdamer Neuste Nachrichten dorazilo několik stovek lidí, mezi nimi také pravicoví extremisté z Česka a Maďarska.

K pochodu se shromáždilo podle agentury AP asi 500 pravicových radikálů. Proti nim se postavil zhruba stejný počet jejich odpůrců, které podpořily mimo jiné levicové politické strany a odbory. Obě skupiny oddělila těžce ozbrojená policie. Příslušníků bezpečnostních složek dorazilo na místo kolem tisíce.

"Zákaz (pochodu neonacistů) by mi byl sympatický, pečlivě jsme to prověřovali, ale zjistili jsme, že demokratické zřízení bohužel platí i pro hovada," uvedl sociální demokrat Andreas Geisel, který má na berlínské radnici na starosti rezort vnitra.

Hess zemřel 17. srpna 1987 ve věku 93 let ve vězení ve Špandavě. Podle oficiální verze spáchal sebevraždu, neonacisté ale dlouhodobě tvrdí, že byl ve vězení zavražděn.

Pochody k uctění památky Rudolfa Hesse se dlouhá léta konala v bavorském Wunsiedelu, který leží asi 25 kilometrů západně od Chebu a kde se nacházel hrob nacistického pohlavára. V roce 2011 ale úřady Hessovy ostatky vyzvedly, spálily a rozprášily do moře.

Témata:  Berlín neonacisté EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy