Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plán pro Krym: Rusové tam chtějí opět trénovat kosmonauty

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusové mají s poloostrovem Krym smělé plány. Chtěli by obnovit výcvikové centrum pro kosmonauty. V minulosti právě na poloostrově trénoval i legendární kosmonaut Jurij Gagarin. Rusové počítají také s vybudováním interaktivního centra kosmonautiky pro mládež.

V současnosti Ruskem kontrolovaný černomořský ostrov Krym by se měl stát jedním z center výcviku kosmonautů. Informovalo o tom ruská informační agentura RIA Novosti s odvoláním na šéfa Střediska přípravy kosmonautů J. A. Gagarina Jurije Valentinoviče Lončakova. 

Ten pro agenturu uvedl, že v minulosti byla na poloostrově základna pro výcvik kosmonautů, a právě toto výcvikové středisko by mělo být obnovené. Prvotní úvahy o obnovení centra se objevily už v roce 2008, kdy právě do tohoto roku kosmonauti cvičili v tamních vodách. Od roku 2008 se hledají i příznivé podmínky pro výcvik na pevnině. Krym skýtá ideální kombinaci vody a vysokých hor.

Dnes už kosmonauta ve výslužbě Lončakova podporuje i jeho kolega kosmonaut-pilot Vasilij Ciblijev. Ten dodává, že na Krymu trénovali takoví velikáni, jako byl kosmonaut Gagarin nebo kosmonautka Těreškovová. Pokud by vše šlo podle plánu, k prvnímu komplexnímu tréninku kosmonautů by prý mohlo dojít už v příštím roce. 

Podle obou kosmonautů je v plánu i vybudování kosmického centra pro děti a mládež. Šlo by o jakési interaktivní muzeum, kde si děti mohou zahrát na opravdové kosmonauty za pomoci různých simulátorů a skafandrů. 

Poloostrov je od roku 2014, kdy proběhlo referendum o nezávislosti na Ukrajině, ruský. Podle tohoto referenda připadá poloostrov Rusku od 17. března 2014.

Témata:  Krym kosmodrom Jurij Gagarin Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy