reklama

Podle agresivní rétoriky amerického prezidenta D. Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong Una by se mohlo zdát, že je válka na spadnutí. V případě ozbrojeného konfliktu by nejpravděpodobněji vyhrály USA se spojenci, ale za jakou cenu? Na tuto otázku včetně možných scénářů se snaží odpovědět ředitel Obranných studií v The Center for the National Interest, Harry J. Kazianis.

Historie nám připomíná, že lidstvo na prahu jaderné krize stálo už nekolikrát - ať už to bylo sovětské vyzbrojování v 50. letech nebo čínské v 60. letech.

Korejská situace je však daleko vážnější. Zatímco Rusko i Čína disponují zbraněmi hromadného ničení, v minulém století jim chybělo odhodlání a politická vůle rozpoutat krvavý konflikt na mezinárodní úrovni. Dobře si taky uvědomují negativní dopady na světovou ekonomiku, která ovlivní i je.

KLDR se na druhou stranu ničeho takového neobává. Mají nejen dostatečný arzenál, který každým rokem roste, ale nechybí jim ani odhodlání udeřit jako první, pokud by se cítili být vojensky ohroženi.

Kazianis tak předpokládá, že pokud dojde k použití jaderných zbraní, oběti budou v řádech milionů. Zatímco je dnes stále nepravděpodobné, že by Kim měl rakety s doletem až na území USA, američtí spojenci jako jsou Jižní Korea a Japonsko, takové štěstí nemají.

Kazianis společně s bezpečnostními experty, novináři, akademiky a zkušenými pracovníky Pentagonu vytvořili tři scénáře možné jaderné války. Všechny jsou zničující, ale mají jedno společné - s konfliktem se počítá až v roce 2020.

Ať už se válka odebere jakýmkoliv směrem, o výsledku mají jasno. Vyhrají USA se spojenci, protože KLDR nemůže počítat s podporou Číny nebo Ruska. Severní Korea bude okupována Spojenými státy, ale sever země zabere Čína, která zde vytvoří nárazníkové pásmo.

Kazianis taky dodává, že i přes relativně rychlý průběh války, by se nedalo mluvit o výhře USA. První korejská válka si vyžádala přes 330 tisíc obětí, dnes jsou však severokorejské síly lépe vybavené a jednotky jsou dokonale indoktrínovany, ideologicky zpracovány a silně motivovány. Je jisté, že budou bojovat s maximálním nasazením a až do posledního dechu.

Na druhou stranu však také není moudré korejskou krizi neustále odkládat. Vojenská kapacita KLDR roste každým dnem a nelze ji podceňovat.