Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan usměrňoval německého šéfa diplomacie, spory kvůli volbám pokračují

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Berlín/Ankara - Vztahy mezi Berlínem a Ankarou jsou již delší dobu velmi napjaté. V souvislosti s volbami v Německu, které proběhnou 24. září, se dál vyostřují. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes doporučil německému ministru zahraničí Sigmarovi Gabrielovi, aby vůči němu dodržoval patřičné meze.

Erdogan se nechal v pátek slyšet, že hlavní příčinou současné krize ve vztazích mezi Německem a Tureckem je boj o voliče. Němečtí občané tureckého původu by podle něj v zářijových volbách neměli dát hlas nepřátelům Turecka. K těm prezident řadí kancléřku Angelu Merkelovou (CDU), šéfa koaličních socialistů Martina Schulze (SPD) i opoziční Zelené. Socialista Gabriel na to reagoval tím, že jde o "hrubé vměšování, jímž chce Erdogan štvát lidi v Německu proti sobě".

Turecký prezident dnes v přestřelce pokračoval v televizi slovy: "Nezná (Gabriel) žádné meze! Kdo jsi, abys takto mluvil s tureckým prezidentem? Chce (Gabriel) nám dávat lekce. Jak dlouho jsi v politice, kolik je ti let?" Gabriel brzy oslaví 58. narozeniny, Erdoganovi je 63 let.

S Erdoganovou výzvou k tureckým voličům v Německu nesouhlasí ani Merkelová. Prostřednictvím mluvčího v pátek vzkázala, že nedopustí žádný druh vměšování.

Erdogan dnes své doporučení Turkům v Německu zopakoval. "Dejte jim ve volbách lekci. Vedou protitureckou kampaň. Volte ty, kdo nevyjadřují nepřátelství vůči Turecku," řekl. K turecké diaspoře v Německu patří asi tři miliony lidí a 1,2 milionu Turků má také německé občanství, takže mohou ve spolkové republice volit.

Témata:  volby v Německu Recep Tayyip Erdogan Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy